Gå till innehåll

Cykel Genom Finland 2011

Ett cykeläventyr från norr till söder

Arkiv

Arkiv for 1. juli 2011

image

image

Dagen börjar med en cykling på ca 30km till Sodankylä. Nu ska det inhandlas cykelbyxor. Börja med att äta. Gott med pizza till brunch. Fick beskrivning var närmaste cykelhandlare var. Väl där frågade jag en kille i 30års åldern om de sålde cykelbyxor? Engelska var inte gångbart, inte heller svenska. Förmodligen förstod han cykel och att det var något med rumpan. Han plockar glatt fram en sadelkudde med gel i. När jag skakar på huvudet ger han upp och skickar mig till en kollega som kan bekräfta att de inte har cykelbyxor. Dock finns det en cykelhandlare till i byn. Glatt cyklar jag dit. Hittar också cykelbyxor i många olika varianter. Dock endast 2 st med vaddering i. Ett par i storlek XS. Hmm, kanske passa om jag cyklar ett helt år och går på diet samtidigt. Det andra paret var i storlek XXXL. Passade inte riktigt de heller. Inga cykelbyxor här heller med andra ord. Det är väldigt fina vägar att cykla på här. De är ganska plana och med ungefär en sväng per kilometer. Det plockar med andra ord snabbt distans. Emellanåt kommer det lite trevliga inslag i form av sjöar och vattendrag. För 3:e gången i livet passerar jag nu polcirkeln med hjälp av cykel. Här är det dock inte frågan om ett enkelt monument utan i Jultomtens hemort finns givetvis Santa Park. Att i Juli månad lyssna på julsånger i ca 23gradig värme känns fel. Väldigt fel. Det var dock bara att stå ut om man ville fota cykeln vid polcirkeln. Nu var det bara 9 km kvar till Rovaniemi och förhoppningsvis en natt på brandstation. Väl framme fick jag veta att det varit bekymmer i Finland med bedragare som åkt runt och sovit på brandstationer utan att ha varit brandmän. Typiskt att jag tog bort mitt medlemskort från brandfacket just denna resa. Efter lite frågor och ett visat leg var det ok. Underbart med en riktig dusch och möjligheten att tvätta sina kläder (de jag nu har). Känns dock lite konstigt att gå runt i regnbyxor inomhus men det är de enda.byxor jag har förutom mina vandringsbyxor. Hade känts konstigare att gå runt naken faktiskt. Nu ska jag krypa ner i sängen och sova för att imorgon fortsätta jakten på cykelbyxor. I Rovaniemi borde det mesta finnas, hur får annars Jultomten tag i alla julklappar?

Distans idag: 157km
Total distans: 659km

image

Jag råkade ljuga lite i förra inlägget. Inari passerades redan igår och där inhandlades en tändare. Ivalo var orten jag stannade strax inan. Jag hoppas på bättre tur på inhandlingsfronten här. Cykelbyxor? Javisst! Vilken storlek? M? Nä, det har vi inte. Prova i Saariselkä istället. Jag fick i alla fall tag på en funktionströja och en microfiberhandduk. I Saariselkä fanns det inga cykelbyxor att få tag i. Ytterligare en tröja och även en buff inhandlades dock. Strax efter Saariselkä började det komma hästflugor av belgian blue modell som svärmade runt mig. Viftade man lite så träffade man dem till slut. Jag fick känslan av att dessa flugor kommunicerade med andra hästflugor utmed vägen. Tjena! Häng på, vi terroriserar en cyklist! I varje nerförsbackelyckades jag hålla avståndet men så fort det planade ut kunde jag inte hålla dem borta längre. Antalet ökade hela tiden. Det var många hästflugor som stupade i tjänsten denna dag. Min längsta killstreak utan miss blev 4 st. Om man kikade på sin skugga i nerförsbacke så såg man sig själv och ett par meter bakom ca 20-30 prickar. Trotts mid ivriga dödande så blev de bara fler och fler. I 35km cyklade jag oavbrutet för att försöka undkomma flugorna. Det konstiga var att när jag väl stannade vid ett fik så bara försvann de. Denna natt stannade jag strax innan Sodankylä för att där kunna inhandla mina cykelbyxor som nu är väldigt efterlängtade.

Distans idag: 170km
Distans totalt: 501km

image

Kvällen innan stannade jag strax innan Utsjoki, det första större samhället jag ska passera i Finland. Förhoppningen är att få tag på ett Finskt kontantkort. Nope, det finns inte här blir svaret. Något jag märkt här är att i Finland tilltalar man alla på Finska. Konstigt? Ja, med tanke på att både i Sverige och Norge började man prata på Engelska för att sedan konstatera att man kan kommunicera på Svenska eller Norska. Här bara förutsätter man att alla kan Finska, det är trots allt likt så väldigt många andra språk. Som tur är funkar Engelska hyffsat. För att vara 2 språkigt är det ett väldigt enkelspråkigt land. Några cykelkläder eller liknande var bara att glömma på denna ort. Bara till att fortsätta och hoppas på att morgondagen ger bättre tur på inhandlingsfronten då jag kommer passera Inari. På GPS:en ser jag en rastplats ca 20km längre fram. Hungrig som jag är bestämmer jag mig för att laga mat när jag kommer fram dit. Gas fick jag ordnat på en mack strax innan Finska gränsen till det horribla priset av 110Nkr för en liten flaska. Väl framme vid rastplatsen och riktigt hungrig packar jag fram allt för matlagning. Hmmm, var har jag lagt mitt tändstål? Efter en total uppackning av väskorna kan jag bara konstatera att tändstålet ligger någonstans i en gul/grå drybag som finns på någon flygplats någonstans i världen på semester från mig. Torr macka med salami igen. Renarna börjar bli fler och sjöar och älv ger fantastiska vyer. Ibland förstår man varför man ger sig ut på dessa resor, ofta undrar man hur konstig hjärnan är. Det enda man minns efter några veckor är de fantastiska vyerna och inte smärtan, tröttheten och hungern. Smärtan och hungern hade dock varit något mildare om jag haft mitt bagage för så här illa kan jag inte minnas att det varit tidigare. Trots allt njuter jag, lite misär får man tåla.

Distans idag: 150
Distans totalt: 331

image

image

image

På morgonen tänker jag uppdatera bloggen lite. Plugga in mitt Norska simkort som jag skaffade förra året men då aldrig fick telefonen upplåst i tid. Telenor Sverige är inte samma Telenor Norge. Nu är telefonen upplåst och giltighetstiden för kortet var 15 månader enligt pappret jag har där hemma. Borde med andra ord fungera med god marginal. NEJ! Varför skulle det? Inte för att glädja mig i alla fall. Nåja, är snart i Finland och så länge kan det vänta med uppdateringar.Packa ihop tältet som fortfarande är lite blött efter nattens lilla regnskur. Väl uppe på cykeln behövs det inte många mil förren avsaknaden av cykelbyxor gör sig påmind. Det är ändå vackert här uppe med fjordar, klippor och ett kargt landskap. Som vanligt känns cyklingen ganska tung så här i början på resan. Tur att utsikten kompenserar för det mesta. Vid en informationstavla ser jag bilden av en bensinpump vid ett av samhällena längre fram. Bra, där kan jag säkert köpa gas till gasolköket så att jag kan laga lite mat. Äntligen framme i samhället finns det absolut ingenting. Inte ens någon stans att äta. Får bli en torr macka med salami som jag tog med hemmifrån. Inte samma sak som varm mat men det får duga. Efter ytterligare några mil får jag syn på en ny informationstavla. Även denna försedd med en fin teckning av en bensinpump. Här finns det dock en förklaring: Bensinpumpen betyder aktiviteter. Ok, jag kan köpa att man slagit samman aktiviteter med bensinmackar. Det är bara det att det inte finns någon bensinmack vid någon av de markerade punkterna. Vad har fisketurer med bensinpumpar att göra? Med jämna mellanrum ser man lämmlar som skyndar sig undan i vägkanten. Ren är det dock inte så gott om men jag lyckas i alla fall att se några stycken vid ett tillfälle. På kvällen passerar jag gränsen till Finland. Strax efter gränsen passerar jag Finlands nordligaste punkt och även EU:s nordligaste samhälle. Detta uppmärksammas av ett gigantiskt utbud av souvinirshoppar. Vad jag saknade var någon form av monument att luta cykeln mot och fota. Trots avsaknaden av bildbevis då jag inte ansåg att souvinirshopparna som var stängda så dags på dygnet var något att fotografera får ni lita på att jag varit där.

Distans idag: 152km
Distans totalt: 181km

image

Eftersom jag inte skulle flyga förren 13:05 så var det en ganska lugn morgon. Kontrollerade packningen och kompletterade med lite saker (har öndå glömt en massa småtjafs som jag borde haft med mig). Med tanke på förra årets säkerhetskontroll då man på sturup skar upp min mycket vältejpade kartong med cykeln i så valde jag i år att inte tejpa särskilt noga. 3 snabba remsor för att hålla ihop det hela fick räcka. På sturup: visst en cykel. Lägg den på bandet till specialbagaget bara så blir det bra. Som tur var tog jag med tejp. Väl på Arlanda började problemen. Planet till Oslo var 1 timme försenat. Bra, jag har fortfarande en liten möjlighet att hinna med (marginell eller ingen kanske är bättre benämningar). Problemet är att jag ska flyga vidare inrikes i Norge och jag därför måste plocka ut mitt bagage för att sedan checka in det igen ( förra året undrade tullaren om det var en flat tv jag hade i kartongen som det var en bild på en cykel på och dessutom stod något om cykel på). Precis innan landning får vi information om att de som skall med till Kirkenes genast skall bege sig till gate 28. Fantastiskt, jag kommer komma med planet. På väg till gate 28 passerar jag bagageutlämningen och frågar lite snabbt om bagaget. Inga problem det tar vi hand om fick jag till svar. Lagom stressad efter ca 15 minuters kö till säkerhetskontrollen (och jag blev givetvis utvald att granskas extra noggrant med röntgen av sandaler och kroppsvisitering) kom jag fram till gaten. När jag väl satt på planet som var hur varmt som helst meddelar piloten att man måste tilläggstanka eftersom man inte får tillstånd att flyga över Finskt luftrum. Är det krig på gång tro? Till slut är planet tankat och efter ytterligare en stund kommer de sista passagerarna lunkandes som kom med samma plan som mig. Bråttom? Nä, varför då? Till slut var man så framme i Kirkenes. Givetvis ska alla stå närmst bagagebandet om man så måste tränga sig fram och bagagevagnen måste absolut också fram! Tänk om man skulle missa sitt bagage när det kommer, det flyger då förmodligen tillbaka till startdestinationen utan en chans att man får det tillbaka för bagagebanden snurrar absolut inte runt! När min fina plastpåse kom som jag fick på sturup för att jag hade för många väskor med mig och skulle betala en massa extra för dem så var den inte så fin längre. De 3 väskorna som packats i påsen hade nu blivit 2. En liten drybag på 10 liter som jag packat det mesta av mina kläder i var inte på plats. Antagligen ville den semestra ett tag på annan, okänd ort. Det fantastiska är att den inte är taggad eftersom den låg i plastpåsen. Efter förlustanmälan påbörjade jag min cykling utan cykelbyxor och utan handskar. Längst upp i norr är det kallt när man saknar varma byxor, handskar och en buff att ha under hjälmen.

Distans idag: 29km
Distans totalt: 29km