image

image

Dagen börjar med en cykling på ca 30km till Sodankylä. Nu ska det inhandlas cykelbyxor. Börja med att äta. Gott med pizza till brunch. Fick beskrivning var närmaste cykelhandlare var. Väl där frågade jag en kille i 30års åldern om de sålde cykelbyxor? Engelska var inte gångbart, inte heller svenska. Förmodligen förstod han cykel och att det var något med rumpan. Han plockar glatt fram en sadelkudde med gel i. När jag skakar på huvudet ger han upp och skickar mig till en kollega som kan bekräfta att de inte har cykelbyxor. Dock finns det en cykelhandlare till i byn. Glatt cyklar jag dit. Hittar också cykelbyxor i många olika varianter. Dock endast 2 st med vaddering i. Ett par i storlek XS. Hmm, kanske passa om jag cyklar ett helt år och går på diet samtidigt. Det andra paret var i storlek XXXL. Passade inte riktigt de heller. Inga cykelbyxor här heller med andra ord. Det är väldigt fina vägar att cykla på här. De är ganska plana och med ungefär en sväng per kilometer. Det plockar med andra ord snabbt distans. Emellanåt kommer det lite trevliga inslag i form av sjöar och vattendrag. För 3:e gången i livet passerar jag nu polcirkeln med hjälp av cykel. Här är det dock inte frågan om ett enkelt monument utan i Jultomtens hemort finns givetvis Santa Park. Att i Juli månad lyssna på julsånger i ca 23gradig värme känns fel. Väldigt fel. Det var dock bara att stå ut om man ville fota cykeln vid polcirkeln. Nu var det bara 9 km kvar till Rovaniemi och förhoppningsvis en natt på brandstation. Väl framme fick jag veta att det varit bekymmer i Finland med bedragare som åkt runt och sovit på brandstationer utan att ha varit brandmän. Typiskt att jag tog bort mitt medlemskort från brandfacket just denna resa. Efter lite frågor och ett visat leg var det ok. Underbart med en riktig dusch och möjligheten att tvätta sina kläder (de jag nu har). Känns dock lite konstigt att gå runt i regnbyxor inomhus men det är de enda.byxor jag har förutom mina vandringsbyxor. Hade känts konstigare att gå runt naken faktiskt. Nu ska jag krypa ner i sängen och sova för att imorgon fortsätta jakten på cykelbyxor. I Rovaniemi borde det mesta finnas, hur får annars Jultomten tag i alla julklappar?

Distans idag: 157km
Total distans: 659km