image

image

image

image

Då var dagen kommen då jag förhoppningsvis kan avsluta cykeldelwn av denna resa. Det blir en liten ritual att packa samman tältet och lasta cykeln. Såhär, förmodligen den sista tältnatten blir det lite extra speciellt. Dessutom var det nog den ihoppackning som innebar minst antal mygg och flugor. Inte illa. Jag var uppe på cykeln redan vid 9:30 och tur var det. Idag var det riktigt tungt att cykla. Det blir den, med råge varmaste.cykeldagen hitintills. Till frukost blir det någon form av tunnbröd med någon rökt skinka. Till det 1l blåbärssoppa. Till efterrätt kvarg med kola. Får en hiakelig halsbränna. Undra om det har med blåbärssopan att göra. Kanske skulle väntat lite med den sista halvlitern. När jag stannar till för att äta tänker jag frångå min standard som är pizza och äta lite annan mat idag. Hittar ett ställe som verkade lovande. Tyvärr hade de bara burgare eller kycklingvingar. Nåja burgare med 0,5l cola är inte fel. Blev en till cola som de bjöd på. Gick ner utan problem en så här varm dag. Cyklar vidare och även om temperaturen är hög lyckas jag hålla ett måttligt tempo. När det är drygt 30km kvar belönar jag mig med kaffe och en stor glass. Gott. Det är en speciell känsla i kroppen att vara så nära slutet. Sedan man avslutade den förra resan i augusti har man funderat och planerat inför denna resan. Nu är alla pöaner satta i verket och målet uppnått. Och nu då? Ska jag börja planera för nästa resa direkt? Nja, nu ska jag njuta lite förat. Till att börja med blir det en halvdag i Helsingfors och sedan blir det en dag i stockholm med födelsedagsfirande och förhoppningsvis någon öl på Engelen till tonerna av Poplabbet. Men först ska jag cykla sista biten till hangö. Denna plats med mycket historia och fina badstränder. När de sista kilometerna tickar ner är det inga problem att hålla tempot uppe. När man väl kommer i hangö så verkar det aldrig bli någon ort av det. Det är en massa industrier men inte mer. När man kommer ner vid centrum verkar det inte heller vara allt för mycket till ort. Sen kommer det, det gamla och myaiga centrum och plötsligt står man vid frihetsatatyn. Statyn restes åt Tyskarna under 1:a världskriget när de befriade Hangö från ryssarna. Sen förstördes den (av ryssarna tror jag) under 2:a världskriget. Det var inte så poppis att resa den igen direkt efter kriget. Nu står den vid stranden nere i centrum. Jag stannade vid Alko och gjorde mitt första besök där. 2 flaskor.finskt öl att ha till kvällen. Next stop puben. 1 kall öl och en påse sips. Det är underligt i Hangö. Halva befolkningen är svensktalande och andra hälften finsktalande. Hur bra den svensktalande förstår finska vet jag inte men de som talar finska kan knappt Svenska. Det var svårt att beställa ölen. Dags att ta sig till stationen för att ta sista tåget till Helsinki. Löste den enda typ av biljett som gick att lösa. När tågvärden kom sa han (på blandad svenska, engelska och finska) att man måste lösa cykelbiljett. Han petade lite på biljettautomaten och sedan sa han att jag får betala på nästa tåg. Det vintiga var tydligen att nästa tåg endast kunde ta 3 cyklar och därför måste man ha löst cykelbiljetten. Inga problem, du kan betala på det tåget om du får plats med cykeln. När jag hoppade på det andra tåget där det fanns en symbol för cyklar möts jag av en mysko upphägningsanordning med 1 plats ledig. Inga problem med andra ord. När tågvärden kom så funderade hon lite över min biljett, konstaterar att jag måste lösa en cykelbiljett. Hon klurar lite till och säger: Jaja, gör det till nästa gång. Hon försöker hjälpa mig att hänga upp cykeln i den mysko anordningen. Efter en stund säger hon: Ähh, ställ den där vid sidan så står.den bra….. Framme i Helsinki vid 23 och inget boende fixat. Tar sikte på Helsingfors Centrala räddningsstation. Jag hoppas på att någon är uppe, har inte lust att ringa på så sent. Givetvis ser jag ingen. Det är en gigantisk station med portar överallt. Det finns även ett garage för blåljusbilar under mark verkar det som. Kikar lite till men verkar helt dött. Ställer.mig vid en mur och börjar kika på Hotels.com och liknande sidor. Har hittat ett vandrarhem i närheten för 20€ per natt. Taget. Precis då hör jag en port som går. Oj, har de larm tro? Nä, porten till tvätthallen som går igen bara och hjulspår som leder därifrån. Hur kunde jag missa det? Det var bara 20 meter från mig. Då får jag syn på bilen.som parkerar på området. Jag går dit och konstaterar att det.är en brandman. Jag presenterar mig och förklarar varför jag är.där (klockan 12 på natten). Självklart kan vi fixa ett rum. Ska kolla med chefen bara. Medans jag väntar kommer en annan brandman och vi pratar lite. De hadw besök av en norrman för ett tag sedan som också cyklade. Då kommer chefen. How do you say it. We are full….. Jaha, attans också. Nu står de alla tre och snackar finska. We shall fix. Det slutar med att jag får privatchaufför till en annan station som har ett rum ledigt. Det kallar jag service. Nu har jag duschat, dricker en öl och njuter.

Distans idag: 146km
Distans totalt: 1664km