Att vakna till en skinande sol är underbart. Jag visste dessutom att dagen skulle börja med mycket nerförsbackar vilket inte är helt fel. Det som behövde göras innan jag kunde rulla var ett ekerbyte. Det var den 6:e ekern som nu hade gått av. Jag har redan bestämmt mig för att jag ska skaffa ett nytt hjul till nästa år. Det ska bli en riktigt stabil fälg med rejäla ekrar som jag kan lita på. När jag bytt ekern och ska montera kransen igen så känns det lite underligt. Jag sätter tillbaka hjulet på cykeln och provcyklar. Resultatet blir att kedjan hoppar och slänger när jag inte trampar. Det är något fel med lagret. Efter lite meckande konstaterar jag att jag måste till en cykelverkstad. När jag inte trampar så rullar inte kedjan med utan den slakar tills kedjespännaren blir så spänd att den orkar spänna upp kedjan igen. Det blir en ganska jobbig cykling nerför eftersom jag aldrig kan vila utan måste trampa konstant. Närmsta cykelverkstad är 20km bort i Skien. Väl framme frågar jag mig fram till en sportaffär. Visst kunde de fixa min cykel, det tar ungefär en vecka. En vecka? Jag vill ha den fixad nu! Jag blir hänvisad till en renodlad cykelaffär. Killen visar med hela armen åt vilket håll jag ska ta mig och förklarar vägen. Väl ute ur affären får jag inte riktigt ihop det. Det ser inte ut som han i butiken beskrev det. Efter ungefär en timmes cyklande fram och tillbaka i centrum så hittar jag till cykelhandlaren. Killen i butiken pekade med hela armen i motsatt riktning till dit jag skulle. Smart tänkt! När jag beskrivit problemet får jag rekomendationen att köpa nytt hjul från 800 NOK. Reparation går nästan på samma pengar. Där ryker mitt projekt med att hitta ett perfekt hjul. Lika bra att ta vad som erbjuds. Efter ytterligare en dryg timme sitter det nya hjulet på plats. Drygt 3 timmar sen kan jag rulla iväg. Efter ett tags cyklande börjar det regna. Regnet kommer att fortsätta hela dagen och natten. Jag väljer att cykla lite mindre vägar eftersom det är fredag eftermiddag och ganska mycket trafik. Tyvärr blir jag bitvis tvungen att ge mig ut på E18 vilket känns som rena självmordet mitt i rusningstrafiken. Efter ett tag kommer jag på ”Nationell cykelrutt 1” som går runt hela Norges kust från Svinesund till Kirkenes. Denna rutt innebär 2 färjor på den sträcka som jag ska cykla. Eftersom jag kommer sent blir jag tvungen att cykla en omväg eftersom färjorna slutat gå för dagen. Det är en viss känsla i at cykla i pannlampans sken på små krokiga vägar. På ena sidan har man mestadels vatten och på den andra är det oftast bergvägg. Det går mycket upp och ner. Det är spännande att cykla i branta nerförsbackar när det regnar så kraftigt att sikten är maximalt 5 meter framför cykeln. Klockan 1 på natten bestämmer jag mig för att lägga mig strax innan det andra färjelägret. Jag är inte särskilt sugen på att cykla flera mil till i omväg och samtidigt inte veta om det går att cykla där jag tänkt cykla.

Km idag: 133
Totalt km: 2728