Polaroid Photo

Pictures from CykelGenomSverige2009

CykelGenomSverige2009

En cykelresa genom Sverige

Choose a Topic:

sön
26
jul '09

Telenor, världens bästa täckning?

Möjligtvis i södra sverige. Här i norr har jag inte haft någon täckning förren precis innan Gällivare idag. Det har hänt en del på den tiden. I onsdags tog jag bussen från Kiruna till Karesuando. Bussen var framme 17:05. Antingen fick jag stanna en natt för att ta bussen 16:10 till Kilpisjärvi vilket hade inneburit att jag inte kommit till treriksröset förren efter ytterligare en dag. Eftersom det alternativet inte verkade särskilt lockande så monterade jag ihop cykeln så fort jag kunde. Konstaterade att backre växelföraren var intryck i hjulet och batterilucka och batteri saknades i sensorn till cyckeldatorn. Efter lit6e trioxande så fick jag i.a.f. växlarna att fungera hyffsat. 00:20 avslutade jag jag dagen efter att ha cycklat ca 70km. Kändes ganskla tungt eftersom jag visste att jag skulle cyckla samma sträcka tillbaka. På morgonen hoppade jag på cykeln igen, cyklade till båten som går till Treriksröset och träffade där en annan cyklist som skulle cykla Karesuando-Lund. Skepparen svor lite åt att jag ville ha med cykeln på båten. Inte för att det var något problem men han kunde inte fatta varför i helskotta man skulle ha med sig cykeln ut dit. Trots att han var lite sur och grinig var han ganska bra eftersom han glömde att ta betalt av mig för resan så jag passar på att tacka för en trevlig resa. Väl framme vid röset började resan. Jag hade tänkt ta mig de 11km från röset till Kilpuisjärvi med cykelnoch sedan cykla till Karesuando. Allt under en dag. Hade hört att man inte kan cykla där men tänkte i min enfald att man säkert kan leda cykeln. 7 timmar senare efter att ha burit, asat, släpat, kastat, gett upp och allmänt hatat min idiotiska idé om att ta cykeln med mig på HELA resan avr jag åter i Kilpisjärvi. Hade det inte varit för hjälpen jag fick med packningen av en trevlig finsk biolog efter ungefär halva strapatsen hade jag förmodligen varit kvar där än. Passar härmed på att även tacka ovan nämnda biolog så hemskt mycket för hjälpen. Du förgyllde verkligen dagen. På fredagen vaknade jag ganska sent efter strapatsen dagen innan. Kom inte på cykeln förren klockan var ca 10. Hela vägen tillbaka till Karesuando går det antingen upp eller ner och det är dessutom ganska brant upp eller ner. Ganska jobbigt att cykla med andra ord. Väl framme köpte jag lite godis och dricka och piggnade till så jag orkade cykla ytterligare 30km. Totalt blev det nästan 140km. Så imorse vaknade jag ganska tidigt och kom iväg 8:15. Trampade på de 70 km till Vittangi. Bra rull och förhoppningwen om en pizza (tro mig, man får en mängd olika sug under dagen, har säker varit sugen på 30 olika saker bara idag). Väl framme i Vittangi hittade jag en restaurang. Tror det var byns enda för korvmojjen rätt över gatan var nerlagd. Restaurangen hette Glada Oxen tror jag och låg i en fallfärdig kåk. Var dock ganska trevlig invändigt men priserna liknade de i Oslo. Pizzaugnen var inte varm så det fick bli köttbullar med mos. När micron plingat färdigt i köket fick jag min mat. Helt ok fast lite mer krydda hade inte skadat. Mätt och nöjd och i väntan ¨på att telefonen utan täckning skulle bli färdigladdad satt jag och råkade ta en powernap. Eftersom klockan inte var så mycket väcktes en tanke om att det inte var helt omöjligt att nå Gällivare ca 100km längre fram under dagen. Förutom en svagt ömmande hälsena gick det bra. Stracks innan Gällivare mötte jag en bil. Eftersom många vinkar och gör tummen upp så försöker jag få lite ögonkontakt med mötande bilister. Lyckades med det och stracks innan mötet ser jag att föraren får ett rejält hånflin på läpparna och kastar ut en ½l PET flaska som landar knappt 50cm framför cykeln. Tack för den! När jag hade 10km kvar testade jag täckningen igen och till min förvåning så gick det att ringa. Passade på att ringa Emma och tänkte fråga henne om hon kunde kolla om Gällivare räddningstjänst hade en heltidsstyrka så att man kunde sova där. En liten stund in i samtalet kommet de med blåljusen. Har nu kommit fram till stationen, fått en säng, tvättat kläder och vänligt avböjt deltagande i innebandy. Hade ingen större lust efter att ha cyklat 178km idag. Har dessutom fått min pizza nu. Om det finns stavfel eller annat beror det på att klockan är mycket och jag ska gå och lägga mig. Tack till Gällivare RTJ för säng, tvätt och inbjudan till innebandy!

3 comments »

3 comments to “Telenor, världens bästa täckning?”

 1. Emma Says:

  Honey, kul att läsa om ditt äventyr även om vi hinner täcka upp det mesta när vi pratar oxå. Jag har varit hos Per och Eva ikväll fram tills nu (minus cykelturen hem) och ätit tacos och druckit drink, vin , likör och grogg… mumsfilibabba… Saknar dig och kottarna… Nu ska jag nanna kudden och drömma om regn imorgon så jag kan lägga golv där uppe… för om det blir fint väder måste jag rensa ogräs *blä* och klippa gräset IGEN!!! puss å kram

 2. Renate Albrecht Says:

  Hej Dennis!
  Det är så spännande att läser om dina äventyr som innehåller både glädje och vedermödor. Visserligen prater vi i telefon med varandra men det är kul att läser din blogg.Ha en bra dag.
  Hälsn från M&M&M

 3. SandraJonasAlice Says:

  Oj vilket äventyr du är ute på.
  Även om det är tungt i backarna (och diverse annat du stöter på), så är du många erfarenheter rikare när du kommer hem!

  Ta det försiktigt!

  Kramar
  Sandra, Jonas, Alice

Leave a Reply