Dag 14


Vaknar denna morgon av att regnet smattrar mot tältduken. Det är ganska mysigt om man bara kan ligga kvar i tältet och njuta. Jag skulle kunna göra det och det är också vad jag gör. Ett tag iaf. Jag tar mig i kragen, packar och ger mig av. Det är riktigt grått precis överallt. När det inte regnar så känns det som det i alla fall. Bilarna jag möter ger mig en blick som om de tycker synd om mig i allt det gråa. Jag funderar på vem det är mest synd om. Jag har inga problem alls i regnet. Jag har bra kläder så jag fryser inte. Jag missar inte särskilt mycket utsikt eftersom den är ganska lik så som den var igår och det är den i flera timmar. För varje meter jag cyklar kommer jag dessutom en meter närmare mitt mål, att cykla runt Island. För många av bilisterna blir detta en dag med dåligt väder på semestern som antagligen inte känns särskilt positivt ur deras synvinkel. Så jag undrar faktiskt vem det är mest synd om. Jag cyklar vidare i den friska luften och funderar och myser. Långt där borta i horisonten ser det ut som om dimman lättar. Efter ett tag är det das för lite kaffe. Stannar till på en rastplats och kokar lite vatten. Medans jag sitter där kommer tre cyklister från Spanien. Vi pratar lite snabbt om vilket håll som är mest fördelaktigt att cykla runt Island när plötsligt den ena springer ut till vägen. Sen förstår jag. Han stoppar bussen och de säger snabbt hejdå och springer iväg med cyklarna. De lastar på dem på bussen och åker iväg. Det är också ett sätt att ta sig runt ön. Det är många av de cyklister jag mött som gör så. Tar bussen till en intressant plats, cyklar en bit och när de är trötta på det tar de bussen till nästa ställe. Lite mer avkoppling och semester än det jag sysslar med och något jag kan tänka mig i framtiden när detta projekt är över. Dagens första mål är Vik. Där hade jag tänkt äta lite lunch. Med lite blandade vindar så kommer jag slutligen fram. På vägen har den ogenomträngliga gråheten släppt och solen skiner för fullt. Jag stannar på ett matställe/butik/bensinmack (som de flesta ställen man hittar här på Island). Jag tar dagens soppa, en ganska god minestrone. Passar på att ladda telefonen medans jag äter. Det är en av de viktiga sakerna när man stannar på ett matställe. Hitta en plats med vägguttag. Mitt nästa mål är en pool bestående av tre betongväggar och en bergvägg. Denna ska vara fylld med naturligt varmvatten från en källa. Ska bli skönt med ett varmt bad. Detta är något jag sett fram emot redan innan resan började. Det finns en beskrivning i Lonely Planet som jag följer. Jag cyklar och letar efter den rätta skylten. Hittar den inte. När jag passerat distansen för där det borde vara med flera kilometer ger jag upp. Så synd. Men så kan det vara. Poolen ligger i närheten av Eyjafjallajökulen så det kanske har hänt något vid utbrottet. Vem vet? Inte jag i alla fall. Det är nu jag bestämmer mig för att göra en lite längre distans idag så att jag säkert kommer fram till Reykjavik imorgon i något sånär vettig tid. Det är ganska varmt fortfarande, slät väg och jag har kraftig medvind. Inga som helst problem att få cykeln att rulla på bra. När det börjar bli dags för att slå upp tältet hittar jag en fin grushåla att göra det i. Inga problem men det är en hiskelig sand till att fastna på allt den däringa vulkansanden.

Dagens distanscykling: 150km
Total cykeldistans: 1496km

  1. #1 av Renate, juli 2, 2012 - 3:13 e m

    Trevlig läsning även idag,nu närmar du dig målet med stormsteg/tramp.Ha det gott och njut.

(publiceras inte)