Dag 11


Att sova jämte en fågelkoloni kan ha sina för och nackdelar. Nackdelarna är att en fågelkoloni låter ganska mycket och dessutom kan de bajsa på tältet om man har otur. Fördelarna är svårare att se, skulle möjligen vara om man gillar att inte sova så mycket. Nu sover jag ganska bra även om jag råkar befinna mig i närheten av en fågelkoloni så det var inga bekymmer. Vad det gäller bajsandet så har jag inte märkt något på tältet. Man kan säga att jag kom lindrigt undan. Det som var mindre trevligt var dock regnet och kylan. Det var segt att ta sig ur sovsäcken denna morgon. Det bärjar med en arm som sen helt enkelt inte blir mer utan den åker ner i värmen igen. När man är ite så här så bevöver kroppen vila. Det tar jag fasta på en sådan här morgon och somnar om en stund till. Resultatet blev att det nästan slutat regna när jag väl kom igång och packade. Och när sovsäcken är packad och kläderna varma så får man ny energi och allt går ganska fort. Jag cyklar några kilometer till Breidalsvik. Där blir det lunch iform av en grönsakssoppa. Morötter,  blomkol och brocoli. Inte vad jag brukar äta men aptiten är enorm och det slinker ner utan problem. Ger mig iväg igen för att ta mog an de sista fjordarna innan jag kommer ner i de södra regionerna. Fjordarna här på östra sidan har varit fantastiska. De är på något vis vilda med svarta klippor och hårda atlantvindar som driver in vågorna. Den täta dimman som kommer från ingenstans och är vanligt förekommande bidrar även den till den hårda bilden. Trots att det varit ett tungt parti att cykla har det varit fantastiskt. Jag älskar den här typen av miljö. Idag har det nog varit den kyligaste dagen av dem alla och kylskåp är totalt överflödigt. Tur att temperaturen inte konkurrerar med frysen iaf. Efter mycket slit i vindarna kommer jag fram till Djupivogur. Här stannar jag och handlar lite mat att ta med mig och en liten middag att avnjutas på plats. Restaurangdelen är av typen gatukök så förväntningarna på min Fish & Chips är på samma nivå som om jag beställer hemma. Ack se fel jag hade. Fisken är perfekt tillagad och verkar fångad direkt ur fjorden. Tur att man har fel ibland. Detta var den godaste Fish & Chips jag någonsin ätit. När jag sätter mig på cykeln ogen har jag bara 2 mindre fjordar kvar att besegra innan jag får ett miljöombyte (tror jag iaf). Än en gång har jag och min karta en dispyt om vägens beläggning. Som tur är visar kartan obelagd väg trots att den är belagd hela vägen. Med tanke på den bit obelagd väg jag cyklade på innan idag så känns det underbart att slippa. Jag fick ha lägsta växel och konstant undvika stenar, gropar och löst grus. När jag nu slagit upp tältet på vägen ut ur den sista fjorden passar jag på att äta några mackor sittandes på en liten klippa och blickar ut över fjorden. På grund av kylan väljer jag att äta de sista i mitt tält. Det bröd jag köpt heter Heilsurbraud Sneidd. Detta tolkar jag som något hälsosamt. Islänningar är fantastiska som lyckas göra hälsosamt bröd som liknar formfranska. Det har dock lite mer karaktär och smak. Gott var det, hälsosamt sätter jag dock frågetecken på. Jag har som sagt fjorden på ena sidan om tältet och på andra sidan har jag klippor. På dessa klippor bor det fåglar. Inte så bra. Runtomkring mig har jag massor av får dessutom. Gulligt tänkte jag när jag valde platsen. Mindre praktiskt tänker jag nu när det fåtal lastbilar som passerat har tutat på de får som går på vägen. God natt med hopp om en god nattsömn.

Dagens färdsträcka: 104km
Total färdsträcka: 1069km

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)